Fasya en basit haliyle bağ doku türlerinden biridir. Yine en basit haliyle gözünüzde canlanabilmesi için bütün vücudu saran tek parça bir file çorap giydiğinizi hayal edebilirsiniz. Bir örümcek ağına benzer ve baştan ayağa kesintisiz tek bir yapıdır.
Fasya, her kas, kemik, sinir, arter ve damarın yanı sıra kalp, akciğer, beyin ve omurilik dahil olmak üzere tüm iç organları kaplayan ve iç içe geçen özel bir sistemdir ve vücudumuzdaki her dokuyu hem bir arada tutmakla hem de ayırmakla görevlidir.
Organları ve diğer dokuları saran fasyaların haricinde tüm vücudu bir balık adam kıyafeti gibi saran, sıkı, az esneyen, ince ama güçlü bir fasya vardır, derin fasya. Bunun da üzerinde yine tüm vücudu saran daha kalın ama gevşek, daha hareketli, içinde yağ hücreleri olan bir fasya daha vardır, bu da yüzeyel fasya. Onun üzerinde de derimiz var.
Bu kılıflar ve fasyalar soğanın içi gibi farklı katmanlardır fakat birbirlerine bağlıdır. Bu bağlar kolejen ve sıvıdan oluştuğu için yine fasya katmanı olarak değerlendirilir.
Derin fasya ve yüzeyel fasyayı birbirenden ayıran ve bağlayan saydam ve kaygan normalde zar gibi görünen çekince bir sürü iplikten oluştuğu gözlenen bir katman vardır. Bu katman sağlıklı olduğunda yüzeyel fasya derin fasya üzerinde yapması gereken hareketi yapabilir. Bu katmanın sağlığı bozulursa yapışmalar ve buna bağlı olarak hareket kısıtlılığı başlar.
Bu yapışma derin fasya ile kas fasyası ya da iki farklı kasın fasyaları arasında da gerçekleşebilir. Bu yapışmaların sebebi çoğunlukla hareketsizlik, az su tüketimi ve enflamasyondur. Vücudun bir yerinde olan yapışıklık başka yerleri de etkileyebilir. Mesela bacağın arka tarafında olan bir yapışıklıktan dolayı arka fasya hattı üzerinde olan boynunuzda ağrı hissedebilirsiniz.
Fasya içinde duruşun dinamik organizasyonuna katkıda bulunan propriyosepsiyon reseptörleri bulunur. Fasya duruş ve hareket üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Ayrıca fasya hücresel metabolizma ile lenf ve bağışıklık sistemlerini de etkiler.
Fasiyal sistem kraniyal sisteme bağlıdır. Kraniosakral sistemin serbest bırakılması fasiyal gerginliği de azaltır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.